E ticaret nedir?

e ticaret nedir, nasıl yapılır



Tüketiciler açısından güvenle alışveriş yapılmasını sağlayan ve 2020 yılı verilerine göre daha fazla kullanılan e ticaret’in kullanımı gittikçe artmaktadır. Peki nedir bu e ticaret?

İngilizce karşılığı e commerce olan e ticaret ticaretin elektronik ve ticaret kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşturulmaktadır. Tüketicilerin ürünlerini sanal olarak alması işlemidir aslında.

E ticaret neden önemlidir?

E ticaretin bu kadar ön plana çıkmasının en önemli sebebi cep telefonları kullanıcı sayılarının artmasıdır. Cep telefonları ile birlikte Türkiye’nin herhangi bir yerindeki tüketiciler ülkenin öbür ucundan sipariş verebilmektedir. Bu da satıcıların sadece mağazalarına gelen değil mağazaya gelmeyen müşterilere de ürün satabileceği anlamına gelir.

E ticaret firmalarının en büyük avantajlarından bir diğeri de reklamdır. Televizyon veya basılı yayın mecralarında yayınlanan reklamların maliyetleri çok fazla olduğu için sadece yüksek bütçeli firmalar reklam verebilmektedir. Ancak e ticaret yapan bir firma için televizyon ve basılı bir yayın organına reklam vermeden de reklam yapma şansı vardır. Sosyal medya veya Arama Motoru Pazarlamasıyla daha ucuza ve daha iyi hedeflemelerle doğru müşterilere ulaşmak mümkündür. Hatta bir e ticaret sitesi, SEO veya tam açıklamasıyla Arama Motoru Optimizasyonu ile Google ve benzeri arama motorlarının beklentilerinin karşılanması sonucunda ücretsiz olarak aramalarda yer alabilir ve Arama sorgularında üst sırada çıkabilir.

E ticaret Kavramları

İyi güzel yazmışsınız ancak SEO nedir, Arama Motoru nedir, Arama Sorgusu nedir, Arama Motoru Pazarlaması nedir sorularınız duyar gibiyiz. O zaman kısaca açıklayalım.

Arama motoru denildiğinde aklımıza Türkiye' de ve dünya genelinde en çok kullanılan Google gelmeli. Günlük hayatta birşeyleri en çok Google’da ararız. İşte bir şeyleri aramamıza yarayan bu sitelere Arama Motoru denir. Arama motorlarına örnek Google, Yandex, Duck Duck to Go, Bing gibi websiteleri gelebilir.

Seo (Arama Motoru Optimizasyonu) Herkesin dilinde bir Seo da Seo. Evet Seo yukarda yazdığımız Arama Motorları’ nın belirlerdiği kurallara e ticaret sitemizi uydurmamızdır. Yani oyunu kuralına göre oynamaktır. Eğer ben sitemi ücretsiz olarak olarak arama motorlarında üst sıralar yani ilk sayfada çıkarmak istiyorum derseniz Google’ ın ,en çok kullanılan Arama Motoru olduğu için sürekli adı geçmektedir, kurallarına göre oynayacağız. Kısaca ücretsiz olarak Google’da ilk sayfada hatta ilk sırada çıkmaktır. İlk sıra, reklamların altında yer alır.

Sem (Arama Motru Pazarlaması ),eğer beni Seo kesmedi, ben en yukarda çıkmak istiyorum derseniz bu tam size göre çünkü Arama Motoru Pazarlaması Google’da, evet yine Google, ilk 4 sırada yer alır. Ancak bu ücretlidir. Tıklama başına ücret alınır. Bu reklam türü sadece sizi arayanlara gösterilir.

Arama Sorgusu bir şeyleri arama yaptığınız kelime öbeğidir. Örneğin bu sayfa arama moturu nedir, nasıl çalışır gibi aramalar ile karşınıza çıktıysa Arama Motorunda arama yaptığınız kelime öbeği arama sorgusudur.

Sosyal Medya: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Tiktok, Snapchat gibi kulalnıcıların günlük yaşamlarının arkadaşları veya çevresiyle etkileşime girdiği, paylaşım yapabildiği, video seyredebildiği platformlardır. Evet bu kısım kadar e ticaret yapan bir kişiyi ilgilendiren bir durum yok ancak güzel haberim var. Bu kullanıcılara reklam gösterebilirisiniz hem de ilgili müşterilere.

SSL: kısaca uluslararası bir internet güvenlik protokolüdür, bir web sitesinin Google’a ben güvenliyim demesidir. Kullanıcılar SSL sertifikası olmayan sitelerden alışveriş yapmayı tercih etmezler.

Kullanıcı: Dijital pazarlama dünyasında sitenize gelen müşteri veya müşteri adaylarına kullanıcı denir.

Pazaryeri: Genelde komisyon usulü çalışan ürünlerinizi sergileyip satabildiğiniz platformlardır. Bunlara örnek Trendyol, Amazon, Hepsiburada, N11, Gittigidiyor vb. sitelerdir.

Instagram Shop: Facebook tarafından 2020 yılının sonuna doğru kullanıma sunulmuş olup e ticaret sitesindeki ürünleri Instagram mağazasında yayınlama özelliğidir. Instagram Shop sadece Instagram işletme sayfasında kullanılabilmektedir. Bu özellik ücretsizdir ancak e ticaret sitesi olmayan kuruluşlar bu özelliği kullanamazlar. Instagram Shop’ ile ürünlerinizin görsellerini ve fiyatlarını Instagram kullanıcılarına gösterebilirsiniz. Kullanıcılar Mağazayı Gör butonuna tıklayarak e ticaret sitesinde yer ürünleri görebilmektedir aynı zamanda paylaşımlarında ürünleri etiketleme şansı elde etmektedirler.

Google Merchant: Google tarafından arama motorundan Tümü ve Görseller sekmelerinin arasından yer alan kullanıcıların aradıkları ürünleri görsel ve fiyat gibi özelliklerle bulmasını sağlayan ücretsiz bir özelliktir . Google Merchant ile birlikte Google Alışveriş Reklamları özelliği kullanılabilmekteydi ancak 2021 başında Rekabet Kurumu kurallarına uymaması sebebiyle Türkiye’ de kullanımı yasaklanmıştır.

Trafik: Web sitesine gelen kullanıcıların yoğunluğunu tarif etmek için kullanılan genel bir terimdir.

Entegrasyon: Kelime anlamı olarak birleştirme anlamı olan entegrasyon e ticaret dünyasında iki veya daha fazla uygulama veya site arasında veri akışı gerçekleşmesini sağlayan sistemdir. E ticaret sitelerine eklenen sanal pos ve kargo entegrasyonları siteden gelen verileri ücret ,adres vb bilgileri kendi sistemlerine aktarmaktadır ve entegrasyona örnektir.

E ticaret yapmak için neler gerekli ?

🎯 E ticaret yapabilmek için birkaç gereksinime ihtiyacınız vardır. Öncelikle ürüne… Bu ürün ya sizin deponuzda olmalı yada bir tedarikçinin deposunda. Ya siz göndereceksiniz yada tedarikçi.

🎯 Tabiki bir e ticaret sitesine ihtiyacınız var. Ürünleri satabileceğiniz bir platforma ihtiyacınız vardır.

🎯Sanal Pos, sattığınız ürünlerin ücretinin alınmasını ve ücretlerin size aktarılmasını sağlayan entegrasyonlardır.

🎯 Alan adı veya diğer adıyla domain e ticaret sitenizin bulunduğu adrestir. Örneğin dijitist.com bir alan adıdır. Godaddy, İsim Tescil, Natro veya Google gibi sitelden domain alabilirsiniz.

🎯 Diğer bir gereklilik ürün resimleri. Düşünsenize bir ürün satıyorsunuz ve müşteri dokunamıyor, koklayamıyor veya tadamıyor. O zaman güzel resimlerle kullanıcılara ürünü hisettireceksiniz.

🎯 Vergi levhası veya Maliye ‘den alabileceğiniz Muhtasar vb. belgerle olmadan sanal pos başvurusu yapamayacağınız için bir Vergi Levhasına ihtiyacınız vardır

E ticaret nasıl yapılır?

E ticaret yapmak için yukarıda gereklilikleri sıraladık. Fakat e ticaret sitem hazır, satış yapabilirim diyemezsiniz çünkü sitenize henüz kimse gelmedi. Bu konuyu biraz açalım.

Bir mağazanız var, dükkanınızı kiralamışsınız, ürününüz raflarda her şey pırıl pırıl ama satışınız yok. Satış için dükkanınıza müşteri gelmesi gerekir. Aynı şekilde dijital dünyada potansiyel müşteriler yani kullanıcıların sitenize gelmesi gerekir. Sitenizin onların karşısına bir şekilde çıkması, trafik alması gerekir. Trafik almanın birkaç yöntemi var;

🎯 SEO yapmanız gerekir.

🎯 Google ve benzeri arama motorlarında reklam vermeniz gerekir.

🎯 Sosyal Medya platformlarında reklam vermeniz gerekir.

🎯 Akakçe veye Cimri gibi karşılaştırma siteleri ile anlaşarak onlar üzerinden trafik çekebilirsiniz.

🎯 Pazar Yerlerine girerek buralarda ürünlerinizi serginiz gerekir.

🎯 Pazar yerinde ürün sergilemekle e ticaret sitesine nasıl trafik çekerim bu bana saçma geldi demeyin çünkü Türkiye’ de ve dünyada pazar yerlerindeki fiyatların e ticaret sitelerinden daha yüksek olduğunu bilen veya her zaman daha ucuzunu arayan yüz binlerce kullanıcı var. Bu kurnaz kullanıcılar pazaryerindeki ürünlerin adını ve kodunu Google’ da aratmaktadır. Eğer sitenizde o anda hazırsa satışınızı gerçekleştireblirisiniz.

🎯 E ticarette kargo yönetimi de çok önemli bir konudur.Ürürnlerin hızlı ve eksiksiz varması

Siteme trafiği çektim satış gerçekleşecek mi dediğinizi duyar gibiyim. Tabiki hayır. Eğere e ticaret siteniz kullanıcılar tarafından beğenilmez ve güven vermezse tüm verdiğiniz zaman ve para boşa gidecek.

İyi bir e ticaret sitesinde olması gerekenler?

En önemlisi kullanıcı dostu olmalıdır, e ticaret sitesinde satıcının değil kullanıcının ne istediği önemli. User Experience (Kullanıcı Deneyimi) veya UX dediğimiz durum tam olarak budur. Kullanıcıya zorluk çıkarmayan bir e ticaret sitesinin satışları daha yüksek olacaktır.

Bir diğer konu ise Mobil Uyumluluk (Mobile Friendly) ‘dur. Mobil Uyumluluk mobil cihazların artmasıyla önem kazanandı. Sebebi ise kullanıcıların artık web sitelerine cep telefonaları veya tabletlerle girmesi. Ve sitenizdeki trafik incelendiğinde bu oran toplam trafiğin en az yüzde 80’ine denk gelmesi muhtemeldir. .Google da bunu bildiği için artık Seo‘ da Kullanıcı Deneyimi ve Mobil Uyumluluğu göz önünde bulundurmaktadır.

Kullanıcılar açısından sitenin veya sayfaların hızı açılış çok önemlidir. Web sitelerini hızlı olması dönüşüm oranlarını, yani satışı doğru oranda etkilemektedir.

E ticaret sitenizde yukarıdaki bilgiler kullanıcılara yönelik gereksinimlerdir bir de satıcılar açısından değerlendirelim. Öncelikle kullanımı kolay bir e ticaret sitesine sahip olursanız işiniz kolaylaşacaktır hele bir de ilk defa bu işe girmek istiyorsanız önemi daha da artacaktır. Bir e ticaret sitesinde ürünler ve siparişler kolayca düzenlenebilmeli, kolaylıkla kampanya oluşturulabilmeli, blog sayfaları oluşturulabilmelidir.

E ticaret sitesinde olması gereken en önemli noktalardan biri tabiki Seo’dur. Kullanacığınız e ticaret sitesinin alt yapısının Meta Başlık ve Meta açıklama ve URL düzenlemesine uygun olmalıdır.

E ticaret ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.